jiep.gif

Honden
Home
gastenboek
E-mail
JIEP
Honden
Katten
Knaagdieren
Haasachtigen
Paarden
Vogels
Rund
Varken
Schaap
Geit
...

hondjes.jpg

 
 
 
 
.
 
 
 

 
 
 

.

 ONZE HUISHOND

 

HUISVESTING

Binnenshuis:

  • De hond moet zijn eigen plekje hebben in huis. Is dat een mand, een zacht tapijt, een bench, een groot zelfgemaakt bed, een hoekje in de kamer,… dat hangt af van de grootte van de hond.

DE BENCH:

DE MAND:

 

 

Aan en kleine hond is sneller een eigen plek te geven dan een grote hond. Het is dan natuurlijk ook logisch dat het plekje in huis voor de hond gemaakt is op zijn grootte.

Tips hierbij zijn:

  • Als je hond wel eens vaker graag zich vuilmaakt, zorg er dan voor dat zijn eigen plekje dicht bij de in- en uitgang van het huis is, zo hoeft die niet het hele huis door te hollen.
  • Zorg ook dat hun rustplaats niet op tochtige plaatsen zijn: Onder deuren zitten kieren die altijd tocht door laten. (vb. slaapplaats iets hoger van grond plaatsen.)

EEN OPGEHOOGD HONDENBED:

Buitenshuis:

Het hondenhok. Grote honden kunnen ook gemakkelijk buitenshuis worden gehouden in een hondenhok. Maar er worden wel eisen gesteld aan dit buitenhok.

  • -Het hok moet tochtvrij zijn en op windvrije plaats staan.
  • -Grootte: de hond moet zich er kunnen in uitstrekken maar ook niet te groot!
  • -Dubbele wand: goede isolatie.
  • -Afneembaar dak: handig voor een goed onderhoud.
  • -Het dak steekt wat over: zodat het zeker niet kan binnenregenen
  • -Voor het hok is een houtplankier waar hondlief kan rusten in schaduw.

 

 

hok.jpg

  1. Houtplankier ( overdekt)
  2. (slaap) ruimte: Op MAAT!!
  3. Tussenwand: isolatie en tegen toch
  4. Dubbele wanden: isolatie

De hondenkennel. Als je niet wilt dat je hond vrij rondloopt buiten, dan is een omheining om het hondenhok een oplossing:

Gespecialiseerde dierenzaken bieden een breed gamma aan hondenhokken en omrasteringen. De bekendste hiervan: de hondenkennel. Je hebt 2 soorten kennels: de kennel volledig buiten en de kennel verbonden aan een binnenverblijf.

Ook een buitenkennel/hondenkennel moet aan enkele eisen voldoen:

Het volledige buitenverblijf:

  • De hoogte van het verblijf moet minstens 2m bedragen.
  • De grootte hangt af van de grote van de hond en het aantal honden. Hoe groter de honden of hoe meer honden, hoe groter de ruimte.
  • De vloer: mag geen vocht of kou opnemen en mag ook niet glad zijn. (houten vloer of roosters zijn door de wet verboden!) Het beste is gehele of gedeeltelijke verharding.
  • Er moet beschutting zijn tegen wind en regen. Waaronder wordt verstaan: geheel of grotendeels met dak. De kennel moet met zijn open kant naar de warmste gedraaid worden (Zuidoost). De kant waarvan de koudste wind en meeste regen komen moet afgesloten worden.
  • Alles moet goed onderhouden worden: hygiëne!!! Tijdig ontsmetten en reinigen!

Het buiten/binnenverblijf

  • De hoogte van het verblijf moet minstens 2m bedragen.
  • De grootte hangt af van de grote van de hond en het aantal honden. Hoe groter de honden of hoe meer honden, hoe meer ruimte nodig is. Als de hond niet regelmatig wordt uitgelaten, is een grote buitenren nodig, zodat een voldoende bewegingsmogelijkheid aanwezig is. Deze buitenren moet een overdekt stuk hebben.
  • De vloer van de binnenkennel: mag geen vocht of kou opnemen en mag ook niet glad zijn. (houten vloer of roosters zijn door de wet verboden!) De vloer van de buitenren:  half verharde bodem.
  • De binnenkennel moet goed verlicht en verlucht zijn. Slecht verlichte of verluchte plaatsen zijn erg ongunstig: Dieren worden sneller ziek en zijn minder levenslustig. Een goede isolatie: ’s zomers koel en ’s winters warm. En tochtvrij!
  • Er mogen geen materialen gebruikt worden die de hond kan afknagen of stukbijten. Hiervoor kun je de muur van het binnenhok betegelen of stucwerk aansmeren. (Ook beter voor onderhoud: hygiënischer). Gelieve een lichte kleur aan te brengen: felle of donkere kleuren kunnen stress veroorzaken.

 

  • Bij meerdere kennels naast elkaar en aan elkaar best een scheiding van vast materiaal aanbrengen. Dit grotendeels voor de rust in de kennel. Let hierbij wel op dat het hygiënisch blijft: geen groeven of spleten waar vuil kan vast komen te zitten en u niet aan kan om te reinigen.

HET BINNENVERBLIJF

 

De nadelen van een hondenkennel moeten ook gekend zijn. Zo is een buitenkennel niet iets voor 1 hond. Het dier zou op het dode spoor komen: geestelijk wegkwijnen. Een ander nadeel: u kunt van een kennelhond niet verwachten dat hij uw huis en eigendom zal bewaken, want het dier beschouwt dan enkel zijn kennel als zijn domein.

Andere: Een hond aan de ketting is geen leven: U hebt dan beter geen hond!

 

Aanschaf:

Bezint eer u begint!

Iedereen kent waarschijnlijk wel deze uitspraak. Men kan er niet genoeg op hameren dat een hond (of om het even welk dier) in huis halen geen bevlieging mag zijn! Een hond wordt wel 10 jaar en ouder en daar moet u heel goed rekening mee houden!!! Vooraleer u er dus één in huis haalt moet u eerst even heel goed nadenken en brainstormen wat voor één u wenst  te houden, waarom, met welk doel en of u de verantwoordelijkheid kunt en wilt dragen om het dier heel zijn leven met respect en liefde te onderhouden, ook al veranderen bepaalde omstandigheden in uw leven. Laten we eens samen enkele punten bekijken waarbij een toekomstige hondenbaas even moet bij blijven stilstaan…

Wat wenst u van uw hond?

Het is heel belangrijk dat je een beeld hebt in je hoofd van wat voor hond bij jou zou passen. Er bestaat zo een breed gamma van hondenrassen en verschillende karakters enz… Vooraleer u een dier aanschaft bedenkt u best wat u dus van uw dier verlangt.

  • Wilt u een reu of teef?
  • Een oudere hond of liever een pup?
  • Wilt u enkel een fijne huishond of verwacht u meer dan dat?
  • Moet uw dier geschikt zijn voor een bepaald doel of sport?
  • Wenst u een dier om mee verder te kweken binnen en bepaald ras?
  • Wilt u een hond met stamboom om te showen?
  • Hoeveel beweging kunt u geven aan uw dier?
  • In hoeverre bent u bereid te gaan met de verzorging van uw troeteldier?

Met al deze vragen voor uzelf te beantwoorden, krijgt u een beeld van welk hondenras of karakter er het beste bij u past. En of u een dure rashond aanschaft of een kruising.

 

Er even dieper op ingaan:

1.      Wilt u een reu of teef? : U moet weten dat er een verschil bestaat tussen reu en teef. Ze hebben beiden hun voordelen maar ook hun nadelen. Qua karakter is de reu gelijkmatiger (minder hormoonschommelingen dan bij de teef = loopsheid) maar ook onafhankelijker en harder. Dit verschil is niet altijd te merken en komt meer tot uiting bij de dominantere rassen (vb. rottweiler,…) Er zijn dus een hele reeks uitzonderingen op de regels. Of u een reu of teef wilt is grotendeels een persoonlijke keuze. Indien u weinig of geen ervaring hebt met honden en hun opvoeding wordt een teefje aangeraden.

2.      Een oudere hond of liever een pup? : Vele mensen denken bij de aanschaf van een hond aan een pup. Want hoe lief en schattig is een pup wel niet? En juist ja, een pup zijn karakter en opvoeding zijn nog volop bij te sturen naar wens (mits een consequente aanpak en opvoeding). Maar een oudere hond kan ook een fijne vriend zijn. Deze zijn al volgroeid, zijn zindelijk en hun karakter is gevormd, wat in vele gevallen zelf een hoop kopzorgen bespaart en voordelig kan zijn. Net als met een pup, kunt u samen met de oudere (volwassene) hond een goede en sterke band opbouwen.

3.      Wilt u enkel een fijne huishond of verwacht u meer dan dat? : Als u een hond aanschaft, het mag nog een pup of oudere zijn, reu of teef,… u schaft deze dan aan met een welbepaalde bedoeling en een bepaald doel. Hebt u grote verwachtingen en plannen met het dier en de showwereld of als (toekomstig) kweker, of denkt u er eerder aan een lieve schat te hebben die samen met jou het dagdagelijkse leven beleeft. De aanschaf van een hond kan soms heel erg hoog oplopen dus is het echt een aanrader om bij deze vraag heel erg goed stil te staan. Een gewone huishond hoeft geen zeer dure rashond te zijn maar kan gerust een goedkopere kruising zijn of een rashond met fouten in zijn kleurpatroon of standaard voorgeschreven karakter. Dit kan dus veel schelen in prijs.

4.      Moet u hond aan de eisen voldoen voor een bepaald doel of sport? : Als u uw hond niet aanschaft om enkel een gezinslid te zijn maar eerder met een doel voor ogen, dan is het aangeraden dat u zich richt tot een erkende gespecialiseerde kweker van een geschikt ras met een geschikte bloedlijn. Stel dat u een hond aanschaft voor de jacht: Er bestaan verschillende rassen die geschikt zijn voor de jacht. Maar dat wil niet zeggen dat elke hond van dit ras geschikt is voor de jacht. Daarom dat het van groots belang is om een kweker te vinden die een ras kweekt met de geschikte bloedlijn.

5.      Wenst u met het dier verder te kweken binnen een bepaald ras? : Het kweken van honden vraagt een hoop ervaring en verantwoordelijkheid. Over deze activiteit hoort dus zeker meer dan 1 nacht ijs over bedacht te worden. Mensen die totaal geen ervaring hebben met honden, gelieve zich dan te onthouden dit te doen. Kweken met dieren is niet zomaar een reu en een teef samen plaatsen. Het brengt een hele hoop andere zaken met zich mee waarvoor de nodige kennis is vereist. Onervaren kwekers en hondenliefhebbers raken al snel in de problemen. Indien u wel al ervaring hebt met dieren, hoeft u zich enkel maar tot een erkende en gespecialiseerde kweker van uw gekozen ras te contacteren. Deze zal u dan helpen met het uitzoeken van de meeste geschikte dieren voor uw kweek. Ook kent hij de ouders van de hond en de bloedlijn van de hond wat zeer handig is en efficiënt. Als u met enige problemen zit of even geen raad weet, kunt u zich altijd richten tot deze ervaren persoon.

6.      Wilt u een hond met stamboom om de wereld van de schoonheden en stambomen te betreden? : Hebt u zulke plannen? Wel net als het uitkiezen van dieren om te kweken, moet u met grote zorgvuldigheid uw dier(en) kiezen. Dit het beste bij een ervaren, erkende en gespecialiseerde kweker, van uw gekozen ras(sen).

7.      Wat hebt u uw hond te bieden? : Je moet weten dat een hond ook zijn eisen stelt: dit wil zeggen dat sommige rassen heel veel lichaamsbeweging nodig hebben en anderen een uitgebreide lichaamsverzorging vragen. U moet dus ook op dit vlak rekening houden met bepaalde rassen en tot hoeverre u hierin wilt gaan (en het dan nog kunt en wilt volhouden!). Ook moet u weten dat een hond ook wel eens ziek kan vallen en deze eventuele medicatie nodig kan hebben of professionele hulp (dierenarts of dierenkliniek). Bent u bereidt dit met liefde te geven of is het u uw dier niet waard om als het nodig is zware kosten te doen? Enz....

 

 

Als u voor uzelf antwoorden hebt gevonden op deze vragen, dan weet u ongeveer wat u wilt en waar u uw dier zult vandaan halen.

Veel geluk met uw teergeliefde kameraad!!!